Societat Musical d'Algemesí
185 anys d'història

Història de la Societat Musical d'Algemesí

Per parlar de la història de la Societat Musical d'Algemesí, primer caldria parlar de la història de la Banda de Música d'Algemesí: tot i no tindre una data concreta de naixement, els primers documents històrics que parlen d'ella daten de l'any 1836, convertint-se en una de les més antigues d'Espanya.

A finals del segle XIX es produeix un dels fets més importants i que marcaria la història de la nostra Banda de Música: la participació al I Certàmen de Bandes de Música Ciutat de València en 1886. I no sols important per participar en la primera edició, sinó que a més fou la primera en actuar, convertint-se així en la primera banda de música que actuà en aquest prestigiós concurs en que s'ha convertit avui en dia.

Al llarg de la primera meitat del segle XX, la Banda de Música va estar durant diversos períodes de temps a càrrec de l’Ajuntament d’Algemesí, encara que per una o altra causa, sempre acabaven separant-se o tornant-se a ajuntar. Va ser als anys 70 quan, degut a problemes econòmics relacionats amb el director i l'Ajuntament, la Banda de Música se separà finalment del consistori i formà la nova Societat Musical d'Algemesí. Era un 26 de juny de 1978.

Amb Càndido Alborch com a primer president, es feu càrrec de l'agrupació el també músic i compositor d'Algemesí Bernardo Adam Ferrero. Nombrosos foren els directors que dirigiren de forma interina l'agrupació durant uns anys fins la contractació l'any 1981 del mestre director Amand Blanquer Ponsoda, gran compositor d'Alcoi que marcaria amb la seua presència una gran etapa de la Societat Musical d'Algemesí. El seu principal mèrit fou el que la Banda de Música aconseguira el primer premi de la secció segona al Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València de l’any 1986, cent anys després de la seua primera actuació.

Després de diversos anys on la Societat Musical no va travessar els seus millors moments, l’any 1991 es feu càrrec de la Banda Simfònica d’Algemesí el mestre Vicente López Gurrea. Baix la seua batuta, cal destacar la consecució del primer premi al Certamen de Bandes de Música del Reial Club Nàutic de València celebrat l’any 1996.

Nombrosos són els músics que al llarg de la història van iniciar la seua formació a la Societat Musical d’Algemesí i que després arribarien a ser coneguts, alguns d'ells, amb caràcter internacional. Destaquen els compositors José Moreno Gans i Olegari Roig, el director José Ferriz o la percussionista Cristina Llorens.

Actualment la Societat Musical està presidida per Vicent Girbés Trull i la Banda Simfònica està dirigida per Alberto Ferrer Martínez. Amb un planter d’uns noranta músics, i sense perdre l'esperit d'una banda tradicional d'un poble amb poc més de 27.000 habitants, la Banda Simfònica ha sabut reinventar-se i adaptar-se a les noves tecnologies, convertint-se en un referent musical a través dels seus 600 vídeos en YouTube que aglutinen a quasi 200.000 subscriptors i han rebut milions de visualitzacions procedents de tot el planeta, sent la banda de música amb més seguidors i reproduccions a YouTube de tota Espanya.

A més de la Banda Simfònica, la Societat Musical també compta amb l'Escola de Música “José Moreno Gans”, tan antiga com la pròpia Banda i que en l'actualitat compta amb més de 500 alumnes, les bandes Infantil i Juvenil, l’Orquestra, les Corals de recent creació i l’agrupació solidària Músics Sense Fronteres.

Passat i present que de segur han format un entramat apropiat per als successors dels qui han anat construint  la història de la Societat Musical d’Algemesí.

MÉS SOBRE LA SMA

Fes-te soci

Fes-te soci de la SMA

Defén i col·labora amb la cultura d’Algemesí: ser Soci de la Societat Musical d’Algemesí és impulsar un projecte cultural i educatiu d’una gran tradició.

Més informació
Història de la SMA

Història de la SMA

Coneix els orígens de la Societat Musical d'Algemesí, des de la seua fundació fins els nostres dies.

Més informació
Normatives

Documents, normatives i formularis

Consulta els estatus de la Societat Musical d'Algemesí, les normatives que regixen el funcionament de l'Escola i formularis per a sol·licituds, entre d'altres.

Més informació