Banda Simfònica d'Algemesí

Una Banda, un poble

Alberto Ferrer Martínez

Director de la Banda Simfònica d'Algemesí

Image

Nascut a València en 1966, va estudiar en el Conservatori de Música de València, sent els seus professors de clarinet Mariano Puig, Vicente Palau, Lucas Conejero i Juan Vercher i direcció d’orquestra i cors Eduardo Cifre i Manuel Galduf. Està en possessió del Títol Superior de Clarinet i del Premi d’Honor Fi de Carrera, dels Títols de Professor d’Harmonia, Contrapunt, Composició i Instrumentació, Solfeig, Teoria de la Música, Repentizació i Acompanyament i del Títol Superior de Direcció de Cors.

En la temporada de concerts 1985-86 va formar part de la Banda Municipal de València, la qual va abandonar en aprovar les oposicions del cos de professors de música i arts escèniques de la Generalitat Valenciana en l’especialitat de clarinet. Des d’aleshores, curs 1986-87, ha estat professor de clarinet en els Conservatoris Professionals de Música de Vall d’Uxó, València i actualment Catarroja.

Va ser seleccionat per formar part de la «Wasbe International Band» com a clarinet solista, amb la qual va realitzar diversos concerts a Holanda i Suècia. Així mateix, va formar part de l’Orquestra Mundial de Joventuts Musicals en les temporades 1988-89 i 1989-90, treballant amb els directors Sixteen Ehrling, Vernon Handley, Charles Dutoit i Pierre Bartholomée. Actualment és clarinet solista de la «Orquestra Simfònica del Mediterrani». Des de 2021 és Artista Backun.

En la seva activitat com a concertista predomina la música de cambra, aconseguint tres Premis Nacionals de música de cambra, destacant entre ells el Primer Premi del Concurs Permanent de Joventuts Musicals d’Espanya. Actualment com a músic de càmera col•labora assíduament amb el «Grup Instrumental Nou Mil•lenni», «Solistes de la Simfònica del Mediterrani» i el «Duo Dédalo» al costat de la pianista Renata Casero amb qui ha realitzat el seu primer treball discogràfic titulat «DÉDALO Música española para clarinete y piano». A causa de la seva gran inquietud interpretativa i el seu afany per apropar la música al públic amplia el grup amb la cantant Alicia Merelo «Dédalo Ensemble» i comença a treballar en 2007 el seu nou espectacle «LOS CONCIERTOS NO SON ASÍ» amb els directors Paula Miralles i David Alarcón, presentant-ho en el Festival Internacional d’Arts Escèniques VEO 2008.

Com a solista ha aconseguit dos Premis Nacionals i el Primer Premi del III Concurs Internacional de Clarinet «Ciudad de Dos Hermanas» (1993). Ha interpretat els concerts de Mozart, Nielsen, Artie Shaw, «Dédalo» de Blanquer, l’estrena de «Orippo» de Manuel Castillo, «Ebony Concerto» de Stravinsky i la «Sonata» en versió orquestral i «Prelude Fugue and Riffs» de Bernstein. Ha actuat en sales de concert com Philharmonie i Schauspielhaus en Berlin, Teatre Solís de Montevideo i Colón a Buenos Aires, Berwald Hall a Estocolm, Beethovenhalle de Bonn, Concertgebauw d’Amsterdam, Auditori Nacional i Fundació Juan March a Madrid i Palau de la Música de València, entre altres.

Ha impartit master class en diferents escoles de música i conservatoris de la Comunitat Valenciana, en Arona (Tenerife) i en el 4º Encontre Internacional de Clarinet de Lisboa i ha participat com a membre del jurat en diversos concursos de Joventuts Musicals d’Espanya i en el 10º Concurs Europeu per a joves clarinetistes celebrat a Lisboa. Va assistir als congressos internacionals de clarinet organitzats per la I.C.A. (International Clarinet Association) a Cincinnati, Chicago i París.

En la seva faceta com a director cal destacar que va ser director artístic de la Societat Musical «La Primitiva Setabense» de Xàtiva (1991-1997) sent el director musical de la Jove Orquestra i de la Banda Simfònica, amb la qual va aconseguir dos Primers Premis Nacionals en els certàmens de Requena i Leganés i director musical de l’Agrupació Musical Santa Cecilia de Sedaví (1998-2002). Actualment, és el director de la Banda Simfònica de la Societat Musical d’Algemesí.